werk en energie

Lekker bevlogen aan het werk, in een baan waarin je je geeft, maar waaruit je ook energie en voldoening terug ontvangt. Met voldoende ruimte voor autonomie en flow, waarbij je na je inspanningen tussentijds steeds voldoende gelegenheid hebt om te herstellen. Een goed recept voor een fijne werksituatie!

De realiteit kan echter anders zijn: misschien ga je met tegenzin naar je werk bv. omdat je uitgekeken bent op je functie, of omdat je eigenlijk liever heel wat anders zou doen, of omdat je in je werk aanhoudend veel stress ervaart, en daardoor alsmaar moe bent…

Coaching kan je helpen inzicht te krijgen in de achtergrond van je stressklachten: Welke factoren spelen er? Hoe is de werkdruk? Is duidelijk wat er precies van je verwacht wordt, of weet je niet goed waar je aan toe bent? Hoe zijn de werkomstandigheden? Zijn belastende aspecten van je werk toegenomen, of is je werk geleidelijk veranderd (of jijzelf), waardoor je er minder voldoening in ervaart dan vroeger? In een begeleidingstraject onderzoeken we allereerst – via gesprek en eventueel ruimtelijk oefeningen- waar de schoen wringt.

In overleg kunnen we ook persoonlijkheidsvragenlijsten inzetten, om in kaart te brengen wat je wensen en voorkeuren zijn, en wat voor jou belangrijk is. Geen testen waarop je slecht kunt scoren of waar uitkomt ‘dat er wat mis is’ o.i.d., maar om te onderzoeken wie jijzelf bent, wat echt bij jou past, en wat jou voldoening geeft en een gevoel van zingeving.

Wanneer je eenmaal helder hebt wat je bij je zou passen en wat je zou willen, overleggen we hoe je invloed zou kunnen uitoefenen in je huidige werksituatie. Wat kun je zelf veranderen? In jezelf en in je werk? En waarin kan je wellicht gesprek aangaan met de organisatie, en zo komen tot oplossen van knelpunten? Is er bijv. ruimte voor ‘jobcrafting’? (‘Jobcrafting’: aanpassing van/in je functie voor een betere match tussen jou en je werk). Welke alternatieven zijn er? 

Bij aanhoudende stress besteden we tevens aandacht aan persoonlijk stressmanagement en versterken van veerkracht.

Doel van het traject is: een arbeidssituatie met voldoende uitdaging waarin je met voldoening en bevlogen aan het werk bent, met behoud van een gezonde energiebalans, ook op de langere termijn, oftewel: duurzaam vitaal! 

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

© Copyright reserved. No automated text and data mining is permitted on this website.